Folkmusiker & riksspelman Thuva Härdelin

 

 Thuva Härdelin kommer från en lång tradition av folkmusiker och är fjärde generationens riksspelman i spelmansfamiljen Härdelin. Med rötterna i Delsbo, Hälsingland och örat mot världen har hon fördjupat sig i såväl traditionell som nyskapande och genreöverskridande musik. Thuva har hörts både solo och i flera olika konstellationer med andra musiker. Bland annat tillsammans med sin far Thore Härdelin och i mångårigt samspel med ackordionisten Lelo Nika.


 

”Jag tror på det livsbejakande i folkmusiken och dansen, kraften som finns i den och i alla de som utövar och tar del av den. Folkmusiken är mitt hjärta och min glädje och har funnits med mig hela livet.” – Thuva.


 

Thuva och berättarkonsten
Vid sidan av alla spelmän som Thuva har i släkten så har där också funnits skrönare, sagoberätterskor och poeter.

 

Thuvas farfars mor Anna-Greta turnerade som sagoberätterska, ackompanjerad av sin man Thore Härdelin d.ä. och Thuvas farfar Sven. Även Thuvas farfarsfars mormor Lotty var en sann musikant och poet liksom många av hennes efterkommande. Dessa damer och pappa Thore, skrönare och spelman, är inspiratörer till den första av flera kommande berättarkonserter i Thuvas regi.

 

”Berättelser är ett sätt att hålla traditionsmusiken vid liv. Hörsägen blandas ofta med fakta och kryddas med myter och fantasi, alltså inte nödvändigtvis sanningsbaserade historier. Någonstans i gränslandet mellan fakta och fantasi föds min berättarlust.”

Lyssna på Thuva

Aktuellt

En berättarkonsert av Thuva Härdelin. Premiär oktober 2022.